CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Modul de acordare a claselor de calificare pentru conducătorii auto – în atenția sindicatelor

29.09.2016

seminar1

Aprobarea unui Regulament privind modul și condițiile de acordare a claselor de calificare pentru conducătorii auto ar contribui la aplicarea corectă a sporurilor salariale. Despre aceasta au comunicat joi, 29 septembrie, participanții la un seminar de instruire organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

În cadrul seminarului, sindicaliștii au analizat un proiect de regulament prezentat de cercetătorul Gheorghe Sîrcu.

Potrivit lui Gheorghe Sîrcu, clasa de calificare reprezintă criteriul de apreciere a nivelului de măiestrie profesională a conducătorilor auto și depinde de complexitatea conducerii autovehiculelor, pregătirea profesională și experiența de muncă.

Proiectul respectiv prevede acordarea a trei clase de calificare pentru conducătorii auto: 3, 2 și 1. Astfel, clasa 3 se acordă conducătorului auto la angajarea în cîmpul muncii, după finalizarea formării profesionale, iar clasele 2 și 1 se acordă în timpul activității de muncă prin deprinderea unor metode sau procedee noi aplicate în cadrul specialității.

Deși a salutat intenția aplicării unui astfel de regulament și în Republicii Moldova, Boris Rojnevschi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor, a menționat că avînd în vedere noutatea acestui regulament, sunt necesare analize suplimentare pentru a evalua viabilitatea lui.

“În mai multe țări din regiune există asemenea regulamente, însă trebuie să analizăm minuțios cum un astfel de regulament poate funcționa în condițiile țării noastre. Conform experienței internaționale, fiecare întreprindere decide cui și ce clasă i se acordă, aspect inclus ulterior în contractele colective și individuale de muncă. Pe de altă parte, urmează să identificăm mecanisme de implementare eficientă a unui asemenea regulament”, a subliniat Boris Rojnevschi.

Seminarul dat face parte dintr-o serie de activități de instruire și informare organizate în cadrul unui proiect implementat de CNSM, cu suportul CNV Internationaal (organizație sindicală din Olanda).

Departamentul mass-media și relații internaționale


Dacă aveţi propuneri, recomandări sau doleanţe ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau sa ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova